Zbiorniki dla zakładów mięsnych i masarni

Zbiorniki dla zakładów mięsnych i masarni to rozwiązanie, dzięki któremu zyskuje się możliwość bezpiecznego magazynowania materiałów niebezpiecznych. Zarówno zbiornik jak i wszystkie instalacje wykonujemy z materiałów najwyższej jakości. Zastosowanie tworzywa sztucznego o wysokiej odporności chemicznej powoduje, że nie ma ryzyka wystąpienia korozji. Zbiornik dla zakładów mięsnych i masarni może być zrealizowany na przykład na potrzeby przechowywania ługu sodowego NaOH 50%. Ta substancja jest wykorzystywana m.in. do mycia i odkażania urządzeń tech­no­lo­gicz­nych stosowanych w procesach produkcji. Zbiorniki z tworzywa z zakładach przetwórstwa mięsnego znajdują również zastosowanie do magazynowania ścieków produkcyjnych. Montaż zbiornika realizujemy zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz budynków.

Zbiorniki dla zakładów mięsnych i masarni produkujemy o pojemnościach od 1,60 do 21 m3 (standardowy typoszereg), a także pod indywidualne zamówienia. Konstrukcję zbiornika stanowią płyty tworzyw, które dobierane są odpowiednio dla danej substancji, według odporności chemicznej. Najczęściej są to płyty z tworzyw termoplastycznych polipropylenu (PP) lub polietylenu (PE) o różnych odmianach (np. HDPE). Płyty są ze sobą spajane za pomocą zgrzewania doczołowego lub spawania ekstruzyjnego. Dzięki tym technikom konstrukcja jest szczelna i pozwoli na bezpieczne magazynowanie substancji chemicznych stosowanych w zakładach przemysłu spożywczego takich jak wspomniane zakłady mięsne czy masarnie.

Zbiorniki z tworzyw sztucznych doskonale sprawdzą się jako jeden z ważnych elementów wyposażenia zakładów mięsnych, masarni, ubojni, w których magazynowane są substancje agresywne i żrące (np. ług sodowy). Projekty realizujemy zarówno dla nowych jak i istniejących przedsiębiorstw, które chcą wymienić wyeksploatowany stalowy zbiornik na bardziej trwały i odporny lub po prostu ze względu na wzrost produkcji potrzebują większego rezerwuaru.

Zbiorniki z tworzyw sztucznych – korzyści dla zakładów mięsnych, masarni, ubojni

  • tworzywo sztuczne z którego produkowane są zbiorniki dla zakładów przetwórstwa mięsnego, masarni, ubojni, rzeźni itp. posiada stosowne atesty Państwowego Zakładu Higieny PZH
  • zbiorniki mogą być wykonane jako poziome lub pionowe do zastosowania zarówno wewnątrz zakładu jak i na zewnątrz budynku produkcyjnego
  • materiał, z którego są produkowane zbiorniki charakteryzuje się wysoką odpornością chemiczną na przechowywane żrące substancje
  • zbiorniki wykonane z tworzywa nie ulegają korozji, dlatego nie ma ryzyka nieszczelności i przeciekania substancji, a w efekcie kosztownych napraw
  • zbiorniki wyposażamy w niezbędne króćce oraz armaturę (m.in. czujniki wycieku, przelania zbiornika)
  • jeśli wynika to z warunków procesu czy właściwości substancji wykonujemy izolację cieplną zbiorników
  • zapewniamy realizację łącznie ze wszystkimi formalnościami związanymi z odbiorem Urzędu Dozoru Technicznego

Prześlij zapytanie, a my powrócimy do Ciebie z odpowiedzią

Jeśli szukasz zbiornika do magazynowania substancji niebezpiecznych, zachęcamy do kontaktu. Najlepszym sposobem będzie wypełnienie i przesłanie formularza doboru zbiornika chemoodpornego, który możesz pobrać powyżej. Znajdują się w nim najważniejsze parametry, które pozwolą nam na poznanie Twoich potrzeb i sprawne przygotowanie wstępnej wyceny.